Förväntad 13-chans, x13
Systemen tillverkas genom att programmet tar fram en rad i taget tills det finns det beställda antalet rader. För varje ny rad är det procenten i garderingarna som avgör tecknens chanser. Om en match till exempel är garderad 50-30-20 är det 50 % chans att tecknet i matchen blir etta, 30 % chans för kryss och 20 % chans för tvåa.
Den nya raden kontrolleras mot kraven och mot alla rader som redan är godkända till systemet. Om raden klarar alla krav har vi en ny rad till systemet, i annat fall kasseras raden och det hela börjar på nytt med en ny rad. Det sista testet är att raden jämförs med alla tidigare godkända rader. Om skillnaden till någon av raderna är mindre än den inställda radskillnaden blir inte raden godkänd. Testet behöver inte göras om värdet på minsta radskillnaden har valts noll.
Med minsta radskillnaden noll kan det bli lika rader i systemet och programmet kan tillverka så många rader man begär. Det är användbart speciellt för Topptipset. Ju bättre man har tippat, desto fler åttor får man.
R-system har alltid procenten 50-50 för halvgarderingar och 33-33-33 för helgarderingar. Alla rader inom ramen av garderingar förutsätts vara lika bra och ha lika stor 13-chans. Det gör beräkningen av systemets 13-chans enkel.
Exempel: 7 helgarderingar och 2 halvgarderingar blir matematiskt 8 748 rader.
Väljer man ut 34 av dem blir 13-chansen 34/8 748. Garantitabeller förutsätter alltid att rätta raden finns inom ramen av garderingar. Hur man väljer ut de 34 raderna har ingen betydelse för 13-chansen när alla rader anses ha lika stor chans.
För system med procentuella garderingar blir beräkningen av 13-chansen lite mer komplicerad. Alla rader har inte lika stor chans, systemets 13-chans beror alltså på den rätta raden.
Programmets förstasida visar största och minsta möjliga 13-chans. Den minsta chansen kan vi nästan bortse från, särskilt om det finns riktigt låga procent bland garderingarna. För att få en bättre uppfattning om 13-chansen beräknar programmet den förväntade 13-chansen. Vi kallar den x13. Den verkliga 13-chansen kan bli såväl bättre som sämre än x13.
Fönstret visas med klick på knappen 13-chans, som finns på förstasidan under garderingarna.
Klick på Beräkna-knappen går igenom systemets rader och beräknar utdelningen och 13-chansen för varje rad.
Radens 13-chans beräknas från värdena i tabellen Tecknens chanser. Kopiera in värden med knapparna och ändra det som behövs.
Radens utdelning beräknas från Folkets procent, som hämtas från Svenska Spel samtidigt med kupongen. Folkets procent ändras fram till spelstopp så hämta gärna kupongen på nytt när systemet ska göras.
I listan över krav kan man markera eller avmarkera före beräkningen för att se inverkan av olika krav.
Alla rader i systemet har inte lika stor 13-chans och ger inte lika stor utdelning. Programmet tar hänsyn till det och beräknar både 13-värdet och 13-chansen för varje rad i systemet.
13-potten är 40 % av hela vinstpotten, som i sin tur är 65 % av omsättningen. Om 13-värdet kan beräknas till 40 öre för varje rad i systemet kan hela vinstchansen värderas till 1 kr då man lägger till värdena för 10-12 chanserna.
Tabellen till höger visar hur många av systemets rader som finns i de olika intervallen av 13-värden. Med radpriset 1 kr blir vinstchansvärdet 40 öre/rad samma som 40 % av insatsen. Om totala vinstchansvärdet är mer än 100 % kan omgången jämföras med ett lotteri där totala vinsterna är mer än kostnaden för alla lotter. Vi kan påminna oss om att även ett sådant lotteri kan ha mängder av nitlotter.
I den totala vinstchansen får vi även räkna med risken att ramen eller kraven spricker. I exemplet har vi 32 % chans att kraven håller. 13-värdena för systemets rader varierar från 75 % (öre/rad) och uppåt. Medelvärdet är 178 % och hälften av raderna har mer än 146 % och hälften mindre. Om vi räknar med medianen har vi 32 % chans att få 146 %. 32 % av 146 blir 47. Då har vi nått gränsen 40 för 13-värdet och kan tycka att systemet är spelvärt. Vi noterar också att beräkningarna beror helt på värderingen av de 39 tipstecknens chanser samt folkets procent.
x13 för en tipsrad är beräknad 13-chans. Summan av chanserna för alla rader blir systemets förväntade 13-chans x13. När rätta raden är klar kan 13-chansen vara såväl sämre som bättre än x13. Vad 13-chansen blev kan vi se med Chans. Se Vinstchans och värde.