Hoppa till innehåll

R-system

Vattenstrålen i bilden får symbolisera ett tipssystem.  Någonstans i gräset finns raden med 13 rätt, närmast omgiven av tolvorna, sedan elvorna och tiorna.
Hur ska vi ställa in strålen för bästa träff på vinsterna?
Riktningen bestäms av systemets garderingar och säkra,
mängden vatten motsvarar systemets storlek och
strålen kan vi ställa in för stor eller liten spridning, stor eller liten reducering.

Svenska Spel har flera R-system. En fördel med dem är minimigarantin. Om till exempel minimigarantin är 11 rätt och rätta raden finns inom garderingarna blir det minst en rad med minst 11 rätt.

R-systemen är gjorda med målet att hålla garantin med så få rader som möjligt. Det når man bäst om raderna är jämnt fördelade. Det är därför som fördelningen är 50-50 för halvgarderingar och 33-33-33 för helgarderingar. Vattendropparna blir jämnt fördelade över en stor yta. Det är bra för en gräsmatta och mindre bra för tipset om en annan fördelning ger bättre vinstchanser.

 

R-systemen fokuserar på en minimigaranti med så få rader som möjligt. Precisionsgarderingar fokuserar istället på en så bra 13-chans som möjligt. Minimigarantin fås på bekostnad av 13-chansen och en bättre 13-chans fås på bekostnad av minimigarantin. Med Copéma Tips har man ingen minimigaranti, men en bättre 13-chans ger också en bättre chans till småvinster.

Varje R-system har ett bestämt antal garderingar och ett bestämt antal rader. Som tippare måste man anpassa tipset till systemet, vilket inte är helt optimalt. Å andra sidan kan man vara helt säker på åtminstone en lägre vinst om tipset är rätt.