Travsystemens utveckling
Enkupongsystem
Vanliga enkupongsystem är enkla att spela och lyckas man få med alla vinnare får man flera vinster. En brist är att alla som man tar med i en avdelning kostar lika mycket. Vinstchanserna kan vara olika stora och då blir det inte optimalt att betala lika mycket för var och en. En nackdel är också att kostnaden ökar fort när man tar med fler.
Flerkupongsystem = reducerat enligt ATG.
Med flerkupongsystem kan vi välja bort mindre spelvärda kombinationer och på så vis minska kostnaden alternativt ta med fler hästar för samma kostnad.. Verktygen, dataprogrammen, delar upp enkupongsystemet i enkelrader och väljer bort de rader som inte uppfyller kraven. De rader som är kvar pusslas ihop till flera mindre enkupongsystem. Vi kallar hela systemet för flerkupongsystem. ATG kallar det reducerat.
Bortvalet av rader görs med krav på kombinationer av hästar. Det finns en mängd olika möjligheter och det är nästan bara den egna fantasin som sätter gränser för vad som är möjligt.
Begränsningen med flerkupongsystem är att alla hästar som ingår i ett krav behandlas lika. Kravet ”minst en av två favoriter ska vinna” tar ingen hänsyn till att de båda har olika stor vinstchans.
Varje krav innehåller alltid flera hästar och alla anses ha lika stor vinstchans. Det blir inte heller optimalt.
Smart reducering
Här utgår man från ett flerkupongsystem och utnyttjar att vinstchansen inte är lika stor för alla som ingår i ett krav. Det är rimligt att en häst med större vinstchans får finnas på fler rader i systemet än en med mindre vinstchans. Det gör systemen mer kostnadseffektiva. Man kan spara in på insatsen, ta med fler hästar eller ha mindre stränga krav för samma insats.
För att kunna utnyttja vinstchansen för varje enskild häst måste man reducera ”på riktigt”, dvs låta rader försvinna utom spelarens kontroll. Många travspelare är starkt emot det. ”Den dagen jag är rätt ute ska jag ha sjuan och inte falla på någon slumpreducering”. Hur ofta sätter man sjuan med sin vanliga spelmetod? Är det två gånger på 50 spel? I så fall är 7-chansen 4 % med den metoden. Med smart reducering kan det höjas betydligt.
Praktiskt fungerar smart reducering med Copéma för V75 så här.
Välj hästar och sätt dina krav på raderna. Programmet har sju olika verktygsgrupper med vilka du kan sätta de krav du vill. Resultatet blir ett flerkupongsystem. ATG kallar det reducerat.
För ännu bättre chanser har du tagit i lite extra med antalet hästar och valt mindre stränga krav. Chansen att både ramen och kraven håller ökar. För att få ner kostnaden måste systemet reduceras på riktigt och då är det inte helt säkert att du får sjuan även om ramen och kraven håller. Fördelen blir ändå att 7-chansen ökar när du kan utnyttja hästarnas olika stora vinstchanser. Din 7-chans bör blir bättre än det tidigare 4 %, eller vad det nu var med flerkupongsystemet.
Att bedöma vinstchansen för varje enskild häst är inte helt enkelt. Ett tips är att utgå från streckfördelningen bland alla inlämnade rader. Programmet fixar det med ett musklick. Sedan kan man ändra själv som man vill. Vinstchansen för varje häst anges i programmet med poäng i skalan 0-100. Programmet räknar automatiskt om poängen till procent så att summan blir 100 i varje avdelning. Hästar utanför ramen får förstås noll.
Med ramen, kraven på raderna och hästarnas vinstchanser klara är det dags att konstruera systemet. Programmet tillverkar en rad i taget tills det finns det beställda antalet. Du får själv välja hur många rader som ska tillverkas och fler rader ökar förstås vinstchansen.
När en ny enkelrad tillverkas är chansen för varje häst att bli vald till raden samma som hästens vinstchans, poängen omräknad till procent. En ny rad kontrolleras mot ställda krav och olikheten mot redan godkända rader. Om den nya raden inte klarar kontrollen kasseras raden och programmet tar fram en ny rad. Det hela fortsätter tills det finns det beställda antalet rader eller att tillverkningen avbryts av användaren.
Det färdiga systemets rader får en varierande reducering. Bland rader med stor vinstchans blir reduceringen mindre än bland rader med liten vinstchans. En rad med höga procent har större chans att komma med till systemet än en rad med lågprocentare. Vinstchansen med systemet kan ses i programmets Chans-del.