Hoppa till innehåll

Guldpengen

Låt vattenstrålen i bilden symbolisera ett tipssystem. Vattnet sprutar på en gräsmatta som är 20 x 25 m, 500 kvadratmeter. Någonstans i gräset finns en tiokrona och det gäller att träffa den. Proportionerna stämmer med tipset. Det finns 1 594 323 olika tipsrader och bara en ger 13 rätt. Tiokronan är 2 cm i diameter.

Hur ställer man in vattenstrålen för bästa chans att träffa tiokronan?

Med M-system (enkupongsystem) är strålen helt samlad. Vi kan ställa in riktningen och längden på strålen, men att träffa tiokronan blir inte lätt. Ett 108-raders system täcker en cirkel med diametern 2 dm. Om vi vrider upp vattenkranen så att det motsvarar ett system med 4 säkra och 9 helgarderingar blir kostnaden 19 683 kr. Då täcker vattnet en cirkel med diametern 2,8 m. Det är 1,2 % av hela gräsmattan.

Med R- och U-system sprids vattnet jämnt fördelat inom en stor bevattningsyta. För att ställa in strålens riktning, längd och vattenmängd finns några alternativ. Alla tre ingår i färdiga paket. Ett sådant system har en bestämd mängd garderingar och är reducerat till ett bestämt antal rader.

Med Copémasystem kan vi välja strålens riktning och längd, bevattningsytans storlek och vattenmängden, allt steglöst. Vi kan undanta valfria områden och spara in det vattnet. Med procentgarderingar har vi pekat ut var vi tror att tiokronan finns. Där ”regnar” det mest och sedan minskar det successivt med avståndet därifrån.

Topptipset
har bara 6 561 olika rader. Det krymper gräsmattan till endast 2 kvadratmeter. Procentuella garderingar gör att det vattnas mest där vinstchansen är bäst. Med relativt få möjliga rader kan vi ändå tippa stora system. Välj att göra systemen med minsta radskillnaden noll. Då kan det bli många åttor. Hur många det blir 
beror på tipset och den rätta raden. Mindre utdelningar kompenseras vanligen av fler åttor. 


Tips är ett skicklighetsspel. Med Copéma Tips kan du ta vara på din skicklighet på ett enkelt och trevligt sätt.
Copéma Tips är för Stryktipset, Europatipset, Topptipset och Powerplay.

Programmet kan installeras från sidan Hämta program.