Hoppa till innehåll

13 rätt

Vinsterna på tips och trav är en del av allas insatser. Det gäller att vara bättre än folkets tips. För att klara det på bästa sätt behövs precisionsgarderingar istället för 1X2 på tipset och istället för streck på travet. Det behövs också möjlighet att sätta valfria krav på raderna och reducera till ett valfritt antal rader. Med Copéma kan du!

Många tippar M-system (enkupongsystem) och det har sina fördelar.
De är mycket enkla att använda, bara att skriva en enkelrad och sätta dit garderingar.

En annan fördel är att det kan bli många vinster.
Om man till exempel tippar 6 säkra (ogarderade), 5 halvgarderingar och 2 helgarderingar kan det i bästa fall bli vinst på 114 rader av 288 tippade. Att få in 4 säkra av 6 och 4 halvgarderingar av 5 låter inte som en omöjlighet. Redan det räcker till vinst. Sedan kan man hoppas på både fler rätt och vinstrader med tur.

Chansen att få in alla 6 säkra och 5 halvgarderingar är givetvis mycket liten. Spikar man de stora favoriterna blir det inte mycket till utdelning om man lyckas och spikar man mindre favoriter blir 13-chansen ännu mindre.

För att bättra på 13-chansen behöver man fler garderingar och då drar kostnaden iväg. Varje halvgardering dubblerar insatsen och att helgardera en spik ökar kostnaden 3-falt.

Med R-system kan man gardera mer för samma kostnad. Ett exempel visar principen. Vi kan tänka oss att 4 säkra byts ut mot helgarderingar. Då blir antalet rader 81 gånger mer i M-systemet. I bästa fall blir det också 81 gånger större chans att ramen håller. Med samma insats som tidigare kan vi bara spela 1 rad av 81 och reduceringen minskar 13-chansen till 1/81. Fler garderingar för samma insats med R-systen ökar inte 13-chansen.

R-systemen är gjorda så att raderna är mer olika varandra än i M-system. Det ökar chansen till en mindre vinst på bekostnad av chansen till flera vinster. Till exempel kan man vara säker på en mindre vinst om ramen håller men kan omöjligt få många vinster.

Det finns ändå en lösning på hur man kan öka 13-chansen utan att öka insatsen och med en bättre 13-chans får man automatiskt även bättre chanser till lägre vinster. Se lösningen i avsnittet ”Tippa system” i menyn ovan.