Hoppa till innehåll

Om Leffes matchvärderingar

 

Leif Johansson skrev tidigare tipssidorna i ett 50-tal dagstidningar. Genom TT Nyhetsbyrån och SkD har han deltagit i 10-tidningars tips, som han vunnit 12 säsonger på Stryktipset och 10 säsonger på Italienska Stryktipset/Europatipset. Med tanke på att favoriterna vinner fler gånger än de förlorar är det kanske ändå ingen stor bedrift att vinna 10-tidningars. En enkelrad med 13 favoriter räcker långt.

Mer intressant blir det när matchanalyserna resulterar i matchvärderingar. Leif var förmodligen ensam om att på tipssidorna ange en matchvärdering i procent. Spel handlar alltid om sannolikheter och ingångsvärdena för tippare är förstås chanserna för de 39 tipstecknen. Att komma fram till bra värden på chanserna är svårt, mycket svårt. De exakta chanserna kan ingen veta, men med djupa analyser av lagen och matcherna kan man lyckas bra. Leif är erkänt duktig på det.

Leffe noterar lagens prestationer i varje seriematch med 12 variabler. Efter databearbetning av dem får han fram chanserna för de olika tipsresultaten. Att hans matchvärderingar är riktigt bra kan man kontrollera i efterhand. Till exempel kan man samla ihop alla matcher under en längre tid där favoriten har värderats i intervallet 49-51 % och det visar sig att så många också har vunnit. Samma träffsäkerhet finns i alla intervall.

Bra matchvärderingar är en bra början på tipset. Nästa steg är att omsätta matchvärderingen till ett system. Målet är att vinna många kronor, inte att ha så många rätt som möjligt. En vinst på 100 000 kr är bättre än fem vinster á 10 000 kr. Tipset får man alltid se på sikt och det kommer såväl höga som låga utdelningar. Vi ska inte heller glömma bort att vinsterna är tipparnas sammanlagda insatser minskad med Svenska Spels avdrag för sina kostnader. Det är de övriga tipparna som betalar dina vinster och Svenska Spel förmedlar pengarna. Det gäller att vara bättre än folket. De flesta tippare använder fortfarande bara 1, X och 2 i sina tips. Med bra verktyg har du ett övertag.

Leif följer åtta ligor minutiöst, Allsvenskan, Superettan och sex ligor i Europa.  När tipskupongen innehåller minst 10 matcher från de serier han följer lägger han upp matchvärderingar och annat trevligt på sin twittersida https://twitter.com/leffeGJ . 

På dataskärmen är twittersidan först så liten att den är oläslig. Klicka på bilden så blir den läslig.