Hoppa till innehåll

Om sannolikheter

Säger vi sannolikhet, chans eller risk? Skillnaden mellan dem är att man sällan talar om risken att vinna och chansen att förlora. Spel handlar alltid om risk och chans, om sannolikheter. Poddar och tidningsartiklar om tips och trav handlar nästan enbart om sporten och nästan inget om vinstchanser och sannolikheter. All information om sporten ska förstås resultera i en bedömning av vinstchansen för alla startande hästar och chansen för de 39 tipstecknen. Hur ofta ser vi riktiga matchvärderingar på tipset, till exempel att chansen för 1-X-2 bedöms vara 47-28-25 procent? Istället kan vi läsa ”garderas tidigt”, ”bra vinstchans” mm.

Att göra bra matchvärderingar är svårt och ingen vet de exakta chanserna för 1-X-2. Man får föröka göra det så gott det går. Till exempel är oddsen omräknade till matchvärderingar rätt bra. Omräkningen från Svenska Spels odds görs automatiskt i tipsprogrammet. Vi har tidigare sett vilken skillnad det gör att använda precisionsgarderingar istället för bara 1, X och 2. Ett tankeexperiment är att en höjning med bara två procentenheter från 33 till 35 procent i 13 matcher ökar 13-chansen till det dubbla.

När matchvärderingarna är klara kan vi lämna fotbollen och börja tippa. Här kommer sannolikheterna in. Hur använder man matchvärderingen bäst för att göra bra tipssystem? Som vanligt gäller det att se chanserna på sikt. I en enskild omgång kan det gå hursomhelst. Vare sig 13-chansen är 1/15 eller 1/50 lär det inte bli 13 rätt i nästa omgång. Om vi däremot kunde ha samma chanser till varje omgång skulle det efter hundratalet spel visa sig att den ena tipsmetoden gav många fler trettor än den andra. Sedan är det en annan sak att många små vinster tillsammans kan vara mindre värt än en bra vinst. Hur ska man tippa?

Förutsättningen för bra system är bra matchvärderingar. Då räcker det inte med 1, X och 2 utan man behöver precisionsgarderingar. Hur man använder matchvärderingarna kan vara lite av tycke och smak. Det är förstås alltid fokus på 13 rätt. Förbättras chansen till 13 rätt så förbättras även chanserna till lägre vinster. Om man spelar bara något tiotal rader är man förmodligen nöjd med vilken vinst som helst. Även då kan man gardera så många matcher man vill med precisionsgarderingar och väljer man ett stort tal som minsta radskillnad ökar chansen till åtminstone någon vinst. Till större system kan man med fördel välja minsta radskillnaden noll. Då går det bra att spela stora system oberoende av begränsningar i ramen och kraven.

Med precisionsgarderingar och andra krav på raderna får man försöka väga risken att spricka mot förtjänsten om det håller. Att till exempel spika en favorit som folket har övervärderat är ingen bra idé. Det är att förstärka det fel som folket gör. Tvärtom går bra. Om man anser att favoriten har 60 % vinstchans och folket har den på bara 50 % av sina rader är spik ett bra alternativ. Håller det har man med 40 % risk konkurrerat ut hälften av folkets rader.